اختلال خواب در نوجوانان و مشکلات موجود در این زمینه، روز به روز پررنگ تر می شوند. دلایل بسیاری دست به دست هم می دهند تا این قبیل اختلالات برای افراد در رده سنی نوجوان به وجود بیایند؛ از دلایل هورمونی و زیستی گرفته تا مشکلات اجتماعی و فضای دیجیتالی آزادی که در دسترس ین رده های سنی قرار دارد. این مسئله اگرچه ساده به نظر می رسد، ولی عواقب آن برای دختران و پسران در این رده های سنی بسیار دشوار و خطرآفرین خواهد بود.
دلایل بیخوابی در نوجوانان
اختلالات خواب در نوجوانان دلایل مختلفی دارد. برخی از مهمترین دلایل بروز این مشکلات را برای پیدا کردن راه حل های مناسب در ادامه بررسی می کنیم:
- ترشح هورمون ملاتونین در این سنین از مهمترین دلایل کاهش خواب به شمار می رود. این مسئله کاملا طبیعی است و در بدن همه نوجوانان به همین صورت اتفاق می افتد.
- مسائل دوران بروغ نیز در بروز این مشکلات تاثیرگذار خواهند بود.
- جدایی ناپذیری نوجوانان از تلفن همراه نیز سبب بروز مشکلات بیخوابی در نوجوانان می شود.
بیشتر بدانید: تاثیر خواب بر هورمون ها
مشکلات خواب برای نوجوانان چقدر شایع است؟
اختلال خواب در نوجوانان در سال های اخیر بیشتر رواج پیدا کرده است. بیشترین دلیل بروز این مشکلات نیز به استفاده مداوم از تلفن همراه و برنامه های مرتبط با آن مربوط می شود. گذشته از این مسئله، استرس های رایج در این برهه سنی و عدم مشارکت مطلوب برخی والدین در حل و فصل این عارضه های روحی، زمینه ساز بروز مشکلات بیشتری در خواب نوجوانان شده است.
اختلالات خواب برای نوجوانان افسرده
اختلال خواب در نوجوانان افسرده بیشتر از افرادی که با این مشکلات روحی رو به رو نشدند، مشاهده می شود. به طور کلی کسانی که به افسردگی مبتلا می شوند، اختلالات خواب بیشتری را تجربه می کنند. این قبیل اختلالات خواب در نوجوانان با این شرایط روحی با روش های مختلفی نمود پیدا می کنند. به طور مثال بی خوابی، خواب های آشفته، پریدن از خواب و… می توانند از اختلالات رایج در نوجوانان افسرده در هنگام خواب باشند.
یک نوجوان به چند ساعت خواب نیاز دارد؟
برای ارزیابی بهتر اختلال خواب در نوجوانان باید به میزان خواب مورد نیاز این رده های سنی در طول شبانه روز نیز دقت داشته باشیم. نوجوانان به طور متوسط در طول هر روز به 8 تا 10 ساعت خواب مفید نیاز دارند. البته بسته به شرایط فیزیکی فرد این زمان کمتر و بیشتر نیز خواهد شد. اما در صورت کاهش بیش از حد ساعات خواب، می توان به بروز اختلالات خواب پی برد.
بیشتر بدانید: پرخوابی
عوارض کم خوابی در نوجوانان
اختلالات خواب در نوجوانان، در نهایت مشکلات بی شماری در بدن و سیستم رشد آن ها به وجود می آورد. عوارض کم خوابیدن برای همه رده های سنی خطرناک است؛ اما این آسیب ها به صورت مستقیم بر مغز و اندام های در حال رشد نوجوان تاثیر می گذارند. برخی از آن ها به شرح زیر هستند:
1- بروز پرخاشگری
2- رفتارهای ضد اجتماعی
3- قانون شکنی
درمان اختلال خواب در نوجوانان
تاکنون روش های درمانی بی شماری برای حل مشکلات اختلال خواب در نوجوانان توصیه شده اند. از جمله مهمترین آن ها می توان به فعالیت های بدنی موثر در طول روز اشاره کرد. در صورتی که در این سنین یک ورزش مناسب برای نوجوان در نظر بگیریم، بار استرس و تنش او در طول روز کاهش پیدا کرده و سلامت خواب افزایش می یابد. بهتر است کلیه عوامل حواس پرتی نوجوان از اتاق خواب جمع آوری شده و تمرکز او در طول روز افزایش پیدا کند. کاهش مصرف کافئین، کمک گرفتن از روانشناس و… نیز از راهکارهای موثر در این زمینه به شمار می روند.
کلام آخر
اختلالات خواب در نوجوانان دلایل مختلفی دارند که با ارزیابی آن ها بهتر می توانیم برای درمان این مسائل اقدام کنیم. در سال های اخیر عارضه های بسیاری در سلامت نوجوانان در حال رشد به وجود آمده که بسیاری از آن ها به دلیل نداشتن خواب مناسب به وجود می آیند. از این رو رسیدگی به این مشکلات بیشتر از همیشه اهمیت پیدا کرده است. در این بخش برخی از روش های درمانی این عارضه ها را بررسی کردیم که به شما در رفع مشکلات خواب در این دوران کمک می کنند.
سوالات متداول اختلال خواب در نوجوانان
روانشناسان با بررسی عادت های شکل گرفته در نوجوان و مشارکت با خانواده او به تدریج از بار این قبیل مشکلات کم می کند.
برای این که از اثرات مخرب این لوازم بر سلامت خواب نوجوانان پیشگیری کنیم، باید یک ساعت قبل از خواب این تجهیزات را از دسترس نوجوانان دور نگه داریم.
این فعالیت ها خلق و خوی نوجوان را بهتر کرده و با بهبود روحیه بر کیفیت خواب او نیز تاثیر مثبت بر جای می گذارند.