سندرم پاهای بی قرار (RLS) یکی از اختلالات خواب است که شامل حرکت غیرارادی پاها در هنگام استراحت بدن است. RLS که با نام بیماری Willis-Ekbom نیز شناخته می شود، می تواند باعث درد و ناراحتی شود. RLS میتواند فعالیتهای روزانه در محل کار و خانه را مختل کند و به عنوان یک اختلال خواب طبقهبندی میشود، که عموماً در هنگام بیداری رخ میدهد، اما در شب بدتر میشود (علائم اغلب زمانی ظاهر میشوند که فرد تلاش میکند به خواب رود). ممکن است بتوانید با حرکت دادن پاها، کشش یا بلند شدن و راه رفتن، از RLS تسکین موقت پیدا کنید. متأسفانه، زمانی که فرد دوباره بنشیند یا به رختخواب برگردد، همین احساسات ممکن است برگردد.
علل و عوامل خطر برای RLS
زنان بیشتر از مردان در معرض خطر ابتلا به RLS هستند، اگرچه هم مردان و هم زنان می توانند به این بیماری مبتلا شوند و در هر سنی ممکن است شروع شود. با این حال، در بسیاری از موارد، کسانی که حملات شدید RLS دارند، میانسال یا مسنتر هستند و علائم همراه با آن با افزایش سن، بدتر میشوند و فراوانی آن افزایش مییابد. برای افرادی که علائم را قبل از 40 سالگی نشان می دهند، احتمالاً فرد دیگری در خانواده نیز مبتلا به RLS است. تحقیقات نشان می دهد که این بیماری دارای یک جزء ژنتیکی است.
RLS ممکن است به دلیل اختلال در عملکرد بخشی از مغز که حرکت را کنترل می کند ایجاد شود. این بخش از مغز به یک ماده شیمیایی به نام دوپامین متکی است تا به ماهیچه ها سیگنال دهد که زمان عمل فرا رسیده است. در شرایط عادی، دوپامین زنجیرهای از واکنشها را ایجاد میکند که منجر به حرکات صاف و عمدی توسط عضلات بدن میشود. اما زمانی که مسیر دوپامین در مغز مختل شود، RLS ممکن است رخ دهد.
عوامل خطر اضافی برای RLS ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- داروهای خاص (داروهای ضد تهوع و داروهای ضد افسردگی)
- کمبود آهن
- بیماری کلیوی
- آسیب عصبی
- بارداری (به خصوص در سه ماهه سوم)
- آرتریت روماتوئید یا آرتروز
- استفاده از الکل، نیکوتین و کافئین
علائم سندرم پای بی قرار
اگر نمیدانید که آیا RLS دارید، رایجترین علامت آن میل شدید به حرکت دادن پاهایتان است. اغلب با احساسات ناخوشایند همراه است که توسط افراد مختلف به طور متفاوت توصیف می شود. افراد مبتلا به RLS اغلب از آن به عنوان خارش، سوزن سوزن شدن، درد، سوزش، خزیدن یا درد ضربان دار یاد می کنند. برخی از افراد این احساس را به صورت حشرات یا کرم هایی که در ماهیچه می خزند یا مانند آب زیر پوست توصیف می کنند. این علائم می توانند از یک آزار ساده تا ناراحتی شدید متغیر باشند و معمولاً هر دو پا را تحت تأثیر قرار می دهند (اما می توانند به طور متناوب بین چپ و راست یا گاهی اوقات فقط در یک طرف بدن ظاهر شوند).
علائم دیگر عبارتند از حرکات منظم منظم پا در طول خواب یا بدتر شدن حرکات بی قرار در شب، که می تواند فرد را مجبور به پرت شدن و چرخش در رختخواب یا بلند شدن و قدم زدن کند و در نتیجه خواب را مختل کند. احساس RLS ممکن است از یک روز به روز دیگر تغییر کند و معمولاً یک یا دو بار در هفته رخ می دهد، اگرچه در موارد جدی علائم شایع تر است. از دست دادن خواب در شب به دلیل RLS می تواند انجام فعالیت های روز را دشوار کند.
تشخیص RLS
حتما علائم خود را با پزشک خود در میان بگذارید. معیارهای زیر ممکن است برای ارزیابی RLS استفاده شود:
- تمایل غیرقابل کنترل برای حرکت دادن پاها که اغلب با احساسات ناراحت کننده مانند خارش، خزیدن، گزگز یا درد همراه است.
- علائمی که هنگام نشستن یا دراز کشیدن شروع یا بدتر می شوند
- تسکین برخی علائم هنگام راه رفتن یا کشش
- علائم RLS که در شب بدتر می شود
- هیچ شرط دیگری با توضیحات RLS مطابقت ندارد
به عنوان بخشی از یک قرار ملاقات تشخیصی، ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما تعداد دفعات تجربه علائم، میزان ناراحتی آنها و مدت زمان آنها را یادداشت می کند. همچنین از شما پرسیده می شود که آیا حرکت به اطراف به تسکین درد کمک می کند یا خیر. اگر RLS شما را از خوابیدن باز دارد، ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی شما به این نکته توجه میکند و از شما در مورد میزان خوابی که میتوانید بخوابید و اینکه آیا خستگی ناشی از اختلال خواب بر روال روزانهتان تأثیر میگذارد میپرسد.
همراه با یک معاینه فیزیکی و احتمالاً یک آزمایش عصبی – ممکن است برای تعیین اینکه آیا کمبود آهن یا مشکل کلیوی وجود دارد، آزمایش خون نیز به شما داده شود. در صورتی که یکی از آنها بر علائم RLS شما تأثیر بگذارد، حتماً داروهای مصرفی خود را به اشتراک بگذارید.
و از آنجایی که RLS یک اختلال خواب است، ممکن است ارجاع به یک متخصص توصیه شود تا بتوانید یک شبه با یک مطالعه خواب ارزیابی شوید.
گزینه های درمانی برای RLS
برنامه های درمانی برای RLS می تواند اشکال مختلفی داشته باشد. برای کسانی که علائم خفیف یا متوسط دارند، چند تغییر سبک زندگی ممکن است تفاوت بزرگی ایجاد کند. این تغییرات در رفتار ممکن است شامل ترک سیگار، نوشیدن کمتر نوشیدنیهای کافئیندار یا الکلی، اجتناب از برخی آنتیهیستامینها، تنظیم برنامه خواب و انجام ورزشهای معمولی متوسط باشد. علائم RLS همچنین ممکن است با ماساژ پا، حمام آب گرم، کیسه یخ یا پد گرم کننده درمان شود.
بیشتر بدانید : جراحی خواب
سایر موارد RLS ممکن است نیاز به دارو داشته باشد، چه بدون نسخه یا با نسخه. ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما ممکن است در مورد این گزینه ها با شما صحبت کند:
- داروهای ضد اضطراب (داروهایی که معمولاً اضطراب و اسپاسم عضلانی را درمان می کنند)
- داروهای ضد تشنج، از جمله گاباپنتین و پره گابالین
- عوامل دوپامینرژیک (اینها اثر دوپامین را در بدن افزایش می دهند)
- مکمل های آهن
اگر لرزش پاها شما را در شب بیدار نگه می دارد و فکر می کنید ممکن است RLS داشته باشید، با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود صحبت کنید. با هم، می توانید یک برنامه درمانی که به بهترین وجه با نیازهای شما مطابقت دارد ارائه دهید.