جراحی خواب جهت از بین بردن عارضه ای به نام آپنه انسدادی خواب انجام می شود که یکی از بیماری های مرتبط با گوش و حلق و بینی می باشد. جراحی خواب معمولا از طریق یک سری اقدامات انجام می شود که در ادامه به آن می پردازیم. بهتر است بدانید، احتمال بروز این عارضه در تمامی افراد وجود دارد که می تواند منجر به مشکلاتی مانند بیماری قلبی، فشار خون یا ناتوانی جنسی شود. براساس اهمیتی که این موضوع دارد برآن شدیم توضیحاتی در قالب یک مقاله در رابطه با جراحی خواب و اهمیت انجام این جراحی بیان کنیم، بنابراین تا انتها با ما همراه باشید.
جراحی خواب چیست؟
جراحی خواب به عنوان راه حلی مناسب جهت برطرف شدن عارضه آپنه خواب مورد استفاده قرار می گیرد. شاید بپرسید آپنه خواب چیست؟ آپنه خواب به این معناست که در حین خواب، بافت نرمی که پشت گلو قرار دارد فرو می ریزد و موجب می شود راه تنفس مسدود شود. این اتفاق ممکن است در طول شب صدها بار، برای فرد اتفاق بیفتد که بدن با بیدار کردن فرد، تنفس را از سر می گیرد. این عارضه می تواند منجر به خروپف، سندروم مقاومت راه هوایی و … گردد.
انواع روش های جراحی خواب
با توجه به اینکه جراحی خواب یکی از موثرترین روش های درمان آپنه خواب می باشد، شامل تکنیک هایی است که در ادامه به آن می پردازیم:
• جراحی (UPPP): در روش جراحی (UPPP) بافت پشت گلو حذف می شود که باعث درمان آپنه خواب و کاهش خروپف در افراد می شود.
• جراحی تراکئوستومی: این روش به طور کلی باعث درمان آپنه خواب ناشی از انسداد راه هوایی فوقانی می شود. اما سایر درمانها تقریباً به همان اندازه در بیشتر افراد مؤثر هستند اما عوارض بعد از جراحی ممکن است رخ دهد.
سایر انواع جراحی که ممکن است برای درمان آپنه خواب استفاده شود عبارتند از:
• پیشروی فک پایین: در این روش جراحی فک بالا و پایین را به سمت جلو حرکت داده می شود تا اندازه راه هوایی افزایش یابد.
• فرسایش با فرکانس رادیویی: که اندازه زبان یا بافت دیگری را که می تواند جریان هوا به ریه ها را مسدود کند، کاهش می دهد.
• یک دستگاه تحریک عصبی در قسمت فوقانی قفسه سینه کاشته شده است. الگوی تنفس را حس می کند و ماهیچه های راه هوایی را برای باز نگه داشتن راه هوایی تحریک می کند.
• در برخی موارد، سپتوپلاستی، درمان بزرگ شدن شاخک بینی و جراحی سینوس نیز ممکن است در جراحی خواب استفاده شود.
ضرورت انجام جراحی خواب
انجام جراحی خواب برای افرادی که به عارضه آپنه خواب مبتلا هستند بسیار ضروری و حائز اهمیت می باشد و افراد مبتلا به این عارضه باید هرچه سریع تر اقدام به جراحی خواب کنند. زیرا آپنه انسدادی خواب موجب می شود راه هوایی فوقانی باریک و انسداد مکرر راه هوایی فوقانی در طول خواب برای فرد ایجاد شود که این موضوع منجر به کیفیت پایین خواب، کم خوابی و ناهنجاری های قلبی عروقی می شود که فشار زیادی بر قلب و بدن فرد وارد می کند.
انسداد راههای هوایی فوقانی منجر به کاهش اکسیژن رسانی به مغز، قلب و سایر اندامها میشود و باعث میشود قلب برای رساندن اکسیژن به بافتها سختتر کار کند که منجر به عواقب پزشکی طولانیمدت میشود. بنابراین توجه به آپنه خواب و علائم آن بسیار مهم است و در صورت مشکوک بودن به این بیماری لازم است در اسرع وقت به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه نمایید.
کاندیدای مناسب جراحی خواب
افرادی می توانند جراحی خواب را انجام دهند که موارد زیر شامل حالشان شود:
• چندین ماه با استفاده از دستگاه های مخصوص سعی در باز کردن راه تنفس کرده اند و علائم آپنه خواب بهبود نیافته است.
• افرادی که نمی توانند خوابی با کیفیت داشته باشند زیرا استفاده از دستگاه های مخصوص باز نگه دارنده مجاری تنفسی برای آن ها ناراحت کننده است.
• افرادی که مشکلات ساختاری در بینی یا گلو از جمله انسداد بینی دارند.
• افرادی که اضافه وزن دارند.
• افرادی که خروپف مداوم دارند.
مزایای جراحی خواب
جراحی خواب منجر به درمان موارد زیر می شود:
• خواب آلودگی در طول روز
• بیخوابی
• ناتوانی در تمرکز
• مشکلات حافظه
• بی قراری یا تحریک پذیری
• سردردهای بی دلیل
بهبودی پس از جراحی خواب
همانطور که پش تر گفته شد، جراحی خواب یک روش موثر برای درمان آپنه خواب است. جراحی خواب تحت بیهوشی عمومی انجام می شود، بنابراین شما تمام مدت خواب خواهید بود. در ضمن شما باید یک یا دو شب پس از جراحی در بیمارستان بمانید تا پزشک شما را تحت نظر داشته باشد و مطمئن شود که به خوبی به این عمل پاسخ داده اید.
برای کمک به بهبودی و کاهش زمان بهبودی پس از جراحی خواب، نکات زیر را در نظر بگیرید:
• رعایت دستورات پزشک پس از جراحی بسیار مهم است. قبل از ترخیص، متخصص گوش و حلق و بینی شما احتمالاً یک مرور مختصر از کارهایی که می توانید و نمی توانید بعد از ترخیص انجام دهید به شما ارائه می دهد. همچنین هر دارویی که برای بهبود وضعیت شما نیاز باشد، تجویز می کند. ضروری است که از این دستورالعمل ها پیروی کنید زیرا به شما کمک می کند در مسیر درست برای بهبودی کامل قرار بگیرید. در صورتی که توصیه های پزشک خود را نادیده بگیرید، باعث طولانی شدن دوره نقاهت خواهید شد.
• سعی کنید از بروز عفونت پیشگیری کنید زیرا ممکن است با بروز عفونت دوباره در بیمارستان بستری شوید. بنابراین، بعد از جراحی آپنه خواب، به صورت مداوم دستان خود را بشویید و از تمیزی آن ها مطمئن شوید. اگر نیاز به شستن یا تعویض پانسمان دارید، حتما این کار را طبق دستور پزشک در مواقع مشخص شده، انجام دهید.
• زمانی که عطسه و سرفه می کنید، مراقب باشید. زیرا این اقدامات می تواند بر برش های جراحی فشار وارد کند، بنابراین سعی کنید تا حد امکان با احتیاط سرفه و عطسه کنید.
هزینه جراحی خواب
هزینه جراحی خواب بسته به شدت آپنه خواب، نوع جراحی، مهارت و تخصص پزشک، مدت بستری شدن در بیمارستان و درمان های تکمیلی متفاوت است. برای آگاهی از هزینه ها، مراجعه به متخصص گوش و حلق و بینی و معاینه و بررسی مجاری بزاقی و آزمایشات مربوطه ضروری است.
کلام آخر
در صورتی که احساس می کنید از آپنه خواب رنج می برید، ضروری است به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید و در صورت تشخیص پزشک، با انجام جراحی خواب برای همیشه از تمام علائم آپنه انسدادی خواب خلاص شوید و از خوابی راحت لذت ببرید.